Friday, November 18, 2005

Herdenking De Ruyter begint in Vlissingen

De officiƫle opening van het Michiel de Ruyterjaar vindt in maart 2007 plaats in Vlissingen. Dat heeft minister Kamp (VVD, Defensie) gisteren meegedeeld aan de Tweede Kamer. Hij gaat kijken of ook vertegenwoordigers kunnen worden uitgenodigd van de landen waartegen De Ruyter ten strijde is getrokken.
Kamp reageerde op vragen van het VVD-Kamerlid Szabo. Die beschouwt De Ruyter als een voorbeeld voor elke Nederlander. Hij wil daarom zoveel mogelijk bekendheid geven aan de betekenis van De Ruyter voor onze vaderlandse geschiedenis.

Volgens Kamp wordt Szabo op zijn wenken bediend. In 2007, als het vierhonderd jaar geleden is dat De Ruyter werd geboren, staan tal van activiteiten gepland. De opening van het herdenkingsjaar is in zijn geboortestad Vlissingen.

Ambassadeurs
Voorzitter A. Bakker van het Consulaat Scheldedelta, de Zeeuwse afdeling van de Stichting 400 jaar Michiel de Ruyter, bevestigt dat in de Sint Jacobskerk in Vlissingen een manifestatie wordt gehouden. Behalve door een aantal sprekers wordt daaraan onder meer meegewerkt door het Zeeuws Orkest en het Scheldeloodsenkoor. Het is de bedoeling buitenlandse ambassadeurs uit te nodigen. De exacte dag staat nog niet vast, omdat geprobeerd wordt ook iemand van het Koninklijk Huis aanwezig te laten zijn.

Gedeputeerde H. van Waveren (CDA, cultuur) is blij met de mededeling van Kamp. "Ik wist dat geprobeerd werd de opening naar Vlissingen te halen. Ik begrijp dat het is gelukt. Dat is geweldig om te horen en een compliment voor de organisatie." De provincie heeft 200.000 euro gereserveerd voor projecten in het kader van het Michiel de Ruyterjaar. Kamp gaf ook aan dat in 2007 onder meer een Michiel de Ruyterlezing wordt georganiseerd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar de admiraal ligt begraven.

Verder zullen de Nationale Vlootdagen 2007 in het teken staan van de herdenking.

De minister liet blijken ook een fan van De Ruyter te zijn. "Ik heb een enorm portret van hem op mijn werkkamer hangen.

Bron: PZC

No comments: