Friday, April 07, 2006

Beeld De Ruyter wacht op restauratie

Het nieuwe gemeentebestuur van Vlissingen moet beslissen of het het standbeeld van Michiel de Ruyter nog dit jaar laat restaureren. Alleen al het onderzoek is ’heel erg kostbaar’. De Lokale Partij Vlissingen alarmeert het college van Vlissingen al een tijdje: het duurt niet lang meer voordat Michiel de Ruyter van zijn sokkel valt.

De Rijksdienst voor Monumentenzorg is wat meer gematigd in haar oordeel, maar waarschuwt de gemeente evengoed voor de slechte staat van het standbeeld. Maar voordat het beeld kan worden gerestaureerd, moet de gemeente weten wat er precies mis is.

“Daarvan heeft het stadhuis geen verstand”, zegt K. Luteijn van maatschappelijke ontwikkeling.

Hoop geld
“Dat moeten we laten onderzoeken. En alleen dat kost de gemeente al heel veel geld. Hoeveel, dat kan ik niet zeggen. Het is in elk geval wat anders dan wanneer je je auto voor een apk naar de garage brengt. Die restauratie kost ook een hoop geld. We moeten eerst zien of we dat hebben. En vaak valt de restauratie groter uit dan gepland. Je komt steeds meer mankementen tegen. Steeds meer werk.”

Het is aan het nieuwe stadsbestuur of zij het standbeeld nog dit jaar laat onderzoeken.

“Als het gebeurt, moet ze daar niet te lang mee wachten. Als het beeld pas aan het begin van 2007 daadwerkelijk kan worden gerestaureerd, zou dat een aanfluiting voor de stad zijn. Dan viert Vlissingen het De Ruyter-jaar. Het beeld kunnen we niet missen.”

In dat geval kun je beter wachten, adviseert Luteijn. “Op zich kan het nog best een jaar mee.”

Bron: PZC

No comments: