Sunday, June 10, 2007

Vlootschouw 6 juni 2007

Het is betrekkelijk stil rondom het De Ruyterjaar vind ik persoonlijk.

Zo vindt over minder dan een maand de grote vlootschouw plaats op de rede van Vlissingen. Aangekondigd zijn tientallen binnen- en buitelandse (marine)schepen. Maar ik wil natuurlijk weten welke schepen. Maar een officieel programma heb ik nog niet kunnen vinden.

Wel een paar onofficiële lijstjes, de één iets langer dan de ander. De schepen die op alle lijstjes voorkomen kunnen we dan wel als "zeker" beschouwen, de rest als twijfgelgevallen.

"Zeker"

Het neusje van de maritieme zalm is aanwezig in de vorm van 3 schepen. Het zijn de Hr.Ms. De Ruyter en Hr.Ms. Tromp:

Daarnaast is de Duitse FSG Sachsen aanwezig:

Enige gelijkenis is niet toevallig. Zowel de Nederlandse als de Duitse schepen zijn ontstaan uit een samenwerkingsverband waar ook Spanje aan deelneemt.

Oudere schepen zijn er natuurlijk ook. Waaronder het Britse fregat HMS Chatham. Wel grappig dat ze dan weer net een schip sturen dat de naam draagt van een stad die zo met Michiel de Ruyter is verbonden:

België is met 2 fregatten present. Allereerst het oude beestje BNS Westdiep:

Daarnaast sturen ze ook hun allerlaatste aanwinst, BNS Leopold I. Ziet er bekend uit? Inderdaad, het is het voormalige Nederlandse fregat Hr.Ms. Karel Doorman:

Tenslotte zal er ook een Belgische mijnenveger meedoen, BNS Aster. Ziet er ook al bekend uit omdat dit schip is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen België, Nederland en Frankrijk:

De Amerikanen sturen een zusterschip van de USS Cole, die in 2000 door een zelfmoordaanslag zwaar beschadigd raakte, USS Mahan:

Een schip waarvan de verf nog nat zal zijn, is de KRI Diponegoro, een spiksplinternieuw Indonesisch korvet dat op De Schelde in Vlissingen is gebouwd:

Kleinere schepen die meedoen zijn het Letse patrouille vaartuig Linga:

en het torpedo werkschip Hr.Ms. Mercuur:

De grootste blikvangers, letterlijk en figuurlijk, zullen ongetwijfeld de twee Nederlandse amphibische landingsvaartuigen Hr.Ms. Rotterdam en Hr.Ms. Johan de Witt zijn:"Twijfelgevallen"

Nederlandse twijfelgevallen zijn de onderzeeboot Hr.Ms. Walrus:

het Maritieme Opnemings Vaartuig Van Kinsbergen:

en in totaal 4 mijnenjagers, Hr.Ms. Willemstad, Hr.Ms. Schiedam, Hr.Ms. Zierikzee en Hr.Ms. Vlaardingen:

Uit Canada zou het fregat HMCS Toronto komen:

Noorwegen tenslotte, stuurt wellicht het nieuwe fregat KNM Fridtjof Nansen:

Na de vlootschouw gaan een groot aantal van de schepen richting haven van Vlissingen, waar ze tijdens de opvolgende Zeeuwse Marinedagen, toegankelijk zullen zijn voor het publiek.

Raadt eens waar ik ben in dat weekend...

No comments: