Friday, October 20, 2006

Rijk springt bij in kosten restauratie beeld De Ruyter

Het ministerie van Defensie betaalt mee aan de restauratie van het beeld van Michiel de Ruyter. Tot vreugde van het Vlissingse stadhuis. Die kan het bedrag niet alleen ophoesten.

Het beeld van de Vlissingse zeeheld staat er slecht bij op de boulevard van zijn geboortestad. De sokkel is ingescheurd en het gietijzer is geroest. Onlangs heeft het beeld een lik verf gekregen, maar de echte restauratie laat nog zeker anderhalf jaar op zich wachten, na de viering van het vierhonderdste geboortejaar van De Ruyter in 2007. De gemeente krijgt het geld niet eerder bij elkaar. VVD-Kamerlid Szabo wijst zijn partijgenoot, minister Kamp van Defensie, al langer op de deplorabele staat van het beeld en de zuinige houding van Vlissingen. Woensdag vroeg hij de minister bij te springen in de restauratie.

Gisteren kwam het antwoord van Kamp: "We nemen deel aan het programma voor de opening van zijn herdenkingsjaar in Vlissingen. Daarnaast doen wij mee aan de vlootschouw voor de kust van Vlissingen en de herdenkingslezing in Amsterdam. Het verzoek van de heer Szabo wil ik inwilligen. De financiƫle middelen moeten wij daarvoor dan maar vinden."

Wethouder T. Verhage van monumenten is verheugd met het Haagse nieuws. "De minister houdt weliswaar een lichte slag om de arm, maar ik begrijp dat ik heel blij moet worden. En dat ben ik. De inspanningen van Szabo hebben een mooi resultaat."

Bron: PZC

No comments: