Saturday, December 02, 2006

Opknapbeurt voor kanonnen van Michiel de Ruyter

De kanonnen die al honderd jaar het beeld van Michiel de Ruyter flankeren, zijn gisteren in alle vroegte weggehaald. Ze worden gerestaureerd zodat ze er bij de opening van het "De Ruyterjaar" weer optimaal bijstaan.
Een kraanwagen heeft de bronzen gevaartes van hun plaats gelicht en afgevoerd voor een facelift. De houten rolpaarden van de kanonnen zijn momenteel in slechte conditie. Ze vertonen sporen van houtrot, bovendien zijn de ijzeren schroeven en onderstellen verroest.

De kannonnen zijn in 1907 naast de sokkel van Michiel de Ruyter geplaatst. Ze zijn destijds uit de Straat van Messina bij Sicilie opgevist en door de Italiaanse regering aan Vlissingen geschonken. De kanonnen zijn afkomstig van een van de schepen van de befaamde Zeeuwse admiraal.

De bronzen kanonnen zelf vertonen geen mankementen, die worden tijdens de restauratie veilig opgeborgen. De rolpaarden, die overigens niet origineel zijn, worden onder handen genomen door de Koudekerkse firma Rijken. De restauratie hoort bij de voorbereidingen van de gemeente op het "De Ruyterjaar", dat 23 maart geopend wordt.

Dan wordt Michiels geboortedag herdacht, precies 400 jaar geleden. Voor 1 februari moeten de kanonnen weer op hun vertrouwde stekje staan. In de loop van volgend jaar krijgen ook de andere kanonnen aan de boulevard een opknapbeurt. De gemeente heeft 20.000 euro uitgetrokken voor de restauratie van de Vlissingse rolpaarden.

Bron: PZC

No comments: